Logo_vgz

Zorgverzekeraar VGZ stopt met het opleggen van hoge kwaliteitsnormen aan zorgaanbieders. De zorgverzekeraar gaat zich meer concentreren op het in de perken houden van de kosten. Dat meldt Skipr.

VGZ stelde bij de inkoop van zorg hoge normen aan de aanbieders. Op die manier kon het sturen op de kwaliteit van de zorg. Voor de contractonderhandelingen in 2016, die deze week van start zijn gegaan, eist VGZ geen nieuwe normen meer. In plaats daarvan legt VGZ zich neer bij de eisen die artsen zelf onderling vaststellen.

Volgens bestuursvoorzitter Tom Kliphuis van VGZ leverde de eisen die de verzekeraar stelde enorm veel gedoe op, waardoor het niet meer de moeite waard is. “Wij zagen onszelf als de bewaker van de kwaliteit van de zorg. Maar we moeten constateren dat de buitenwereld ons die rol helemaal niet gunt”, zegt hij. “De hoge kwaliteitseisen leiden vooral tot veel gekrakeel, ophef en geruzie. Het roept zo ontzettend veel weerstand op dat je je moet afvragen: is dit nog wel effectief?”

Daarnaast schiet VGZ er bedrijfsmatig ook weinig mee op. Kliphuis: “Dat kwaliteit belangrijk is deel ik nog steeds, maar wij willen niet meer bepalen wat kwaliteit is. De winst die wij haalden door de kwaliteitseisen is te gering ten opzichte van de reputatieschade en de discussies met zorgaanbieders kosten ontzettend veel tijd en moeite.”

© Nationale Zorggids