Logo_nza

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepleit in een brief aan minister Schippers liberalisering van de huisartsenzorg. In de huidige wet- en regelgeving is geen ruimte voor innovaties. Vernieuwende initiatieven komen hierdoor moeilijk van de grond. De NZa pleit nu voor deregulering om innovaties ruimte te geven. Dit meldt CareToGo.

Naast nieuwe vormen van huisartsenzorg zoals inloopklinieken die voor iedereen toegankelijk zijn, moet dit ook het gebruik van digitale medische diensten stimuleren. Zo biedt CareToGo inmiddels ook de mogelijkheid om via Skype een huisarts te consulteren. Dit scheelt geld, tijd en voorkomt escalatie. Nieuwe ontwikkelingen dragen bij aan kostenbesparing in de zorg maar zullen niet direct in het basispakket van verzekeraars worden opgenomen. De cliënt betaalt vooralsnog dus zelf voor dit extra gemak. Met de nieuwe inzichten van de NZa ontstaat voor verzekeraars wel de mogelijkheid deze klantvriendelijke diensten in een aanvullend pakket op te nemen. 

Kenmerkend aan de succesvolle nieuwe ontwikkelingen is het denken vanuit de klant. De branche denkt zelf vanuit beperkingen uit de bestaande wet- en regelgeving en juist dat werkt als een handrem op vernieuwing. Volgens woordvoerder Bertus Altena van CareToGo is de brief van de NZa een flinke duw in de rug voor vernieuwing in de huisartsenzorg.

In een eerste reactie naar de Tweede Kamer laat minister Schippers weten dat regelgeving zo moet worden aangepast dat nieuwe initiatieven sneller moeten kunnen worden ingevoerd.