Normal_medical_money

Zorgverzekeraars CZ en Zilveren Kruis werken samen met Nederlandse wetenschappers aan goedkope alternatieven voor dure medicijnen. Het gaat om alternatieven voor medicijnen waarvan de patenten verlopen zijn. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. 

De Utrechtse wetenschapper Huub Schellekens ontwikkelde succesvol een medicijn tegen de erfelijke ziekte van Pompe, die het spierweefsel ernstig aantast. De medicijnen van Schellekens kosten ongeveer een tiende van het reguliere bedrag voor medicijnen, jaarlijks tussen de 150.000 en 200.000 euro. Als de geneesmiddelen goedkoper worden, zijn mensen die lijden aan bijvoorbeeld de ziekte van Pompe financieel geholpen.

Joep de Groot van CbusineZ, een dochterbedrijf van CZ, zegt dat Schellekens hoopt om binnen drie tot zes jaar een goedkoop middel te hebben tegen de ziekte van Fabry en de ziekte van Gaucher, eveneens spierziektes. De goedkope medicijnen worden vermoedelijk niet fabrieksmatig geproduceerd. “De apotheker kan het middel bereiden op voorschrift van de behandelend arts”, aldus De Groot. 

© Nationale Zorggids