Normal_balans_factuur_rekening

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben afgesproken dat ze zich samen actief gaan inzetten voor een meer efficiënte en effectieve aanpak van controles van ziekenhuisdeclaraties. Ziekenhuizen gaan zelf declaraties controleren en daarover verantwoording afleggen aan zorgverzekeraars, die vervolgens het onderzoek van het ziekenhuis gaan toetsen. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN). 

Yvonne van Rooy (voorzitter van de NVZ), Jos Aartsen (vice-voorzitter van de NFU) en André Rouvoet (voorzitter van ZN) hebben op 9 april hierover een convenant getekend. Door dit convenant ontstaat er eerder zekerheid over de juistheid van de nota's. De bedoeling is dat de nieuwe afspraken leiden tot een verschuiving van gegevensgericht naar systeemgericht toezicht.

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars nemen hiermee hun verantwoordelijkheid om foutieve declaraties te voorkomen en leveren een bijdrage aan het beheersbaar houden van de zorgkosten. Als ziekenhuizen zichzelf goed controleren, dan zijn rechtsmatigheidscontroles van zorgverzekeraars niet meer nodig bij de ziekenhuizen. Zorgverzekeraars houden wel de wettelijke plicht om op basis van specifieke risico's en signalen controles uit te voeren bij individuele ziekenhuizen.  

© Nationale Zorggids