Logo_zn_zorgverzekeraars_nederland_logo

Betekenisvolle kwaliteitsinformatie is de brandstof van het nieuwe zorgstelsel, zo vindt Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Hoewel 2015 het jaar van de transparantie genoemd wordt, is informatie over kwaliteit van de zorg echter nog te schaars. ZN wil dat er daarom meer ingezet wordt op het inzichtelijk maken van de kwaliteit van de zorg. Dit schrijft ZN in een brief aan de Tweede Kamer.

Zorgverzekeraars Nederland schrijft de brief aan de Tweede Kamer in reactie op de brief 'Kwaliteit loont' van minister Schippers. In deze brief kondigt de minister 21 maatregelen aan en schrijft ze dat kwaliteitsverbetering in de zorg een belangrijke manier is om de solidariteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg ook in de toekomst op het huidige niveau te kunnen behouden. ZN is positief over het merendeel van de 21 aangekondigde maatregelen, maar pleit ervoor dat er meer ingezet wordt op transparantie over de kwaliteit. 
 
De roep om betekenisvolle kwaliteitsinformatie in de zorg wordt steeds luider, zo constateert ZN. Desondanks is weinig betekenisvolle informatie over kwaliteit beschikbaar. Stappen in de richting van uitkomstbekostiging kunnen echter niet gezet worden zolang de kwaliteitsinformatie zo schaars blijft. Zorgverzekeraars hebben namelijk op dit moment onvoldoende informatie om zorg in te kunnen kopen op basis van kwaliteit en patiënten kunnen door het ontbreken van informatie niet kiezen voor de beste zorg. Slechts twee van de 21 maatregelen van de minister richten zich echter op het ontwikkelen van meer inzicht in de kwaliteit van zorg. ZN pleit er voor dat hier meer aandacht aan besteed wordt. 
 
Vrijdag 17 april neemt ZN, op uitnodiging van de Tweede Kamer, deel een rondetafelgesprek. ZN zal tijdens dit gesprek ook reageren op de brief van minister Schippers. 
 
© Nationale Zorggids