Normal_brief_geld_vijftig

Onder invloed van gunstige economische ontwikkelingen verbeteren de overheidsfinanciën in 2015. Het begrotingstekort in 2015 valt 0,1 procentpunt lager uit dan verwacht bij Miljoenennota 2015 en komt uit op een tekort van 2,1 procent bruto binnenlands product. Deze verbetering wordt veroorzaakt door lagere uitgaven aan sociale zekerheid en zorg, lagere rentelasten en hogere inkomsten. Dit zijn de voornaamste conclusies uit de Voorjaarsnota 2015.

De EMU-schuld 2015 is 1,4 procentpunt beter dan verwacht bij Miljoenennota en komt naar verwachting uit op 68,6 procent van het bbp. De schuldquote is hiermee weer terug op het niveau van 2013. Het CPB raamt de economische groei voor 2015 in het laatste Centraal Economisch Plan op 1,7 procent in plaats van 1¼ procent. Onder meer de werkloosheid daalt in 2015 langzaam, door zowel groei van de werkgelegenheid als de beroepsbevolking.

Bij de uitgaven zijn er meevallers door lagere werkloosheidsuitkeringen, lagere uitgaven aan kinderopvangtoeslag en meevallende uitgaven aan genees- en hulpmiddelen. Daarnaast is sprake van tegenvallers als gevolg van hogere asielinstroom, hogere leerlingen- en studentenaantallen en een groter beroep op de huurtoeslag in 2014.

© Nationale Zorggids