Normal_geld_brief

De vakcentrales FNV, CNV en VCP hebben een brief geschreven aan minister Asscher van Sociale Zaken. De centrales roepen de minister op om snel een einde te maken aan zogenoemde payback-constructies. Bij deze constructies worden arbeidsmigranten onder meer gedwongen tot het betalen van veel te hoge premies voor hun zorgverzekering. Een deel van die woekerpremie vloeit via een constructie weer terug in de zak van de werkgever. Een pure vorm van uitbuiting, aldus de centrales. Dit meldt FNV.

Via de zogenoemde payback-systematiek worden arbeidsmigranten gedwongen een deel van hun loon terug te betalen aan hun werkgever, doordat ze verplicht een te dure zorgverzekering af moeten sluiten. Een deel van die te hoge premie stort de zorgverzekeraar vervolgens weer terug aan de werkgever. Volgens de vakcentrales is dit een verkapte loonsverlaging. Zij roepen minister Asscher op om de zogeheten payback-constructies te verbieden. 

Het is niet voor het eerst dat vakbonden deze verkapte loonsverlaging aankaarten. In 2014 zijn er op aandringen van CNV Vakmensen al kamervragen over gesteld. Maarten Post, bestuurder bij CNV Vakmensen: "Minister Asscher verklaarde toen al dat werkgevers geen winst mogen maken op zorgverzekeringen. Toch komt payback nog steeds voor. Nog steeds stellen zowel verzekeraars als werkgevers en uitzendbureaus zich op het standpunt, dat er niets aan de hand is en dat het om incidenten zou gaan." Dat is ook de reden waarom er geen gezamenlijk advies van werkgevers en werknemers aan de minister komt.

© Nationale Zorggids