Logo_kngf

Het Koninlijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) is positief over de oproep die zorgverzekeraars gisteren deden over de vergoeding van fysiotherapie voor mensen met een chronische aandoening. Dat meldt het KNGF.

"Fysiotherapie is voor iedereen, maar zeker voor chronisch zieken een onmisbare vorm van zorg”, zegt voorzitter Guusje ter Horst. “Als de eerste 20 behandelingen voor aandoeningen uit de 'chronische lijst' terugkomen in het pakket, is fysiotherapie beter toegankelijk voor de patiënt. Bovendien is fysiotherapie kosteneffectief en het kan een operatie uitstellen of voorkomen. Directe winst voor de patiënt en de maatschappij."

Het KNGF vraagt wel aandacht voor twee punten die in de discussie meegenomen moeten worden. Dit betreft ten eerste het eigen risico. Fysiotherapie zou volgens het KNGF vrijgesteld moeten worden van het verplicht eigen risico in de basisverzekering.

Ten tweede roept het Genootschap op de chronische aandoeningen die niet op de chronische lijst staan, waaronder reuma, op te nemen in de basisverzekering. Ter Horst: "Reuma, hart- en vaataandoeningen, osteoporose en artrose vallen nog in de aanvullende verzekering. Zij horen thuis in de basisverzekering, want de behandeling van deze aandoeningen met fysiotherapie is bewezen effectief. Patiënten moeten zich voor die fysiotherapie nu aanvullend verzekeren. De polissen zijn niet altijd toereikend en voor een deel van de bevolking te duur. Dat kan leiden tot het mijden van zorg. Ook daar zouden we maatschappelijk gezien een oplossing voor moeten bieden.” Het KNGF is actief bezig met het Reumafonds om aanvullend onderzoek te doen met als doel (voorwaardelijke) opname in de basisverzekering. 

Het KNGF blijft zich de komende maanden inzetten om de maatregelen rondom de 'chronische lijst' gewijzigd te krijgen. "We gaan zeker met de zorgverzekeraars verder praten. Daar betrekken we tevens de patiëntenorganisaties bij. En ik kijk uit naar een uitnodiging van de minister voor een gezamenlijk overleg,” aldus de voorzitter.

© Nationale Zorggids