Normal_geld_steiging_omhoog

Chronisch zieken en ex-kankerpatiënten ondervinden grote nadelen bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Vergelijkingssite Independer en patiëntenverenigingen willen hier een eind aan maken. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Er bestaan grote verschillen tussen verzekeraars als het gaat om patiënten met een normale levensverwachting, maar wel ziek zijn of ziek zijn geweest. “Het kan wel 1000 procent verschillen met een standaardpremie en vaak genoeg worden mensen helemaal geweigerd", stelt Daniël de Wild van vergelijkingssite Independer. “Ex-kankerpatiënten, maar ook heel veel chronisch zieken hebben hiermee te maken."

Hoe kan het dat er zulke verschillen tussen verzekeraars bestaan? “Elke verzekeraar maakt zijn eigen risico-inschatting", legt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars uit. “Er komt steeds meer statistische informatie over overlevingscijfers per ziektebeeld. Maar de communicatie daarover kan wel wat beter. Daarom werken veel verzekeraars nu ook mee aan het initiatief van Independer om de verschillen inzichtelijk te maken."

Bij het afsluiten van een verzekering wordt aan specialisten om toelichting gevraagd om de risico's te bepalen, zegt het Verbond van Verzekeraars, maar hun advies is niet van doorslaggevend belang. ,,Iemand die als kind kanker heeft gehad, heeft dan al wel 22 jaar bewezen weer gezond te zijn, maar het effect van de grote dosis radioactieve straling die in die tijd werd gebruikt, kan nog wel problemen opleveren." 

De mensen die een dergelijke verzekering willen afsluiten, hebben te maken met een grote onzekerheid. Bijvoorbeeld bij de overdracht van een nieuw huis. Cliënten kunnen geen kant meer op als ze opeens geconfronteerd worden met een hoge premie.

Ernst Arens van Intermediar voor chronisch zieken is van mening dat verzekeraars geen idee hebben van de gezondheidsrisico's per aandoening. Volgens hem hebben verzekeraars het liefst gezonde cliënten. “Er zijn 5,3 miljoen mensen met een chronische aandoening en dat aantal groeit rap. Veel van de mensen worden net zo oud als ieder ander. Hoogste tijd dat ook zij de kans krijgen een normaal leven te leiden, mét een koophuis tegen acceptabele kosten."

© Nationale Zorggids