Normal_gevaar

Door het transatlantische handelsverdrag TTIP is het Nederlandse gezondheidszorgstelsel in gevaar. Dat vindt het Kamerlid Hanke Bruins Slot van het CDA. Volgens haar komt hierdoor ook ruimte voor Amerikaanse zorgverzekeraars en zorgaanbieders, zonder dat de Nederlandse politiek en wetgeving hier invloed op kan uitoefenen. Dat meldt Politalk. 

“Gezien de niet al te beste reputatie van Amerikaanse verzekeraars lijkt me dat zeer onwenselijk”, zegt het Kamerlid. Publieke diensten zoals de publieke gezondheidszorg zouden zijn uitgezonderd van TTIP, maar Nederland bezit geen volledig publiek zorgstelsel. “Zowel publieke als private zorgsystemen moeten buiten het kader van TTIP worden gehouden.”

Bruins Slot zegt dat Nederland als enige land in Europa geen volledig publiek gefinancierde gezondheidszorg heeft. In de onderhandelingen worden zorgverzekeraars dus gezien als private partijen Het CDA wil daarom een uitzonderingspositie voor de Nederlandse gezondheidszorg, met als doel het vrij te stellen van de TTIP-regels. 

© Nationale Zorggids