Logo_zn_zorgverzekeraars_nederland_logo

Het is van belang om onverminderd door te zetten op het registreren, inzichtelijk maken en delen van uitkomsten van de zorg. Bovendien moeten patiëntenervaringen meer meegenomen worden in de kwaliteitsregistraties en deze informatie moet ook openbaar. Dat schrijft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan de Tweede Kamer, meldt ZN.

Met het inzicht in de uitkomsten van de zorg kan de zorg waar nodig een verbetering ondergaan. Ook kunnen patiënten op basis van die kennis een goede keuze maken voor een zorgaanbieder. Daar komt bij dat zorgverzekeraars de beste zorg kunnen inkopen voor hun verzekerden.

ZN realiseert zich dat er al veel bereikt is als het gaat om het inzichtelijk maken van de kwaliteit van de zorg. “Maar er is ook nog een lange weg te gaan”, stelt ZN op haar website. “Voor een groot deel van de zorg is nog veel kwaliteitsinformatie niet ontwikkeld of onzichtbaar. Zorgverzekeraars zijn bereid om koplopers in de zorg, die streven naar het inzichtelijk maken van uitkomsten van zorg, te steunen en anderen te stimuleren om niet achterop te raken. ZN vraagt het Zorginstituut hierbij zo nodig zijn doorzettingsmacht aan te wenden.

© Nationale Zorggids