Normal_dentist_tandarts

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft per 1 juli de tarieven die tandartsen en orthodontisten in rekening mogen brengen omlaag gebracht. Uit onderzoek van de NZa blijkt dat ook na een tariefverlaging de tandarts- en orthodontiepraktijken nog kostendekkend kunnen blijven werken. “De kans is groot dat, vanwege de lagere tandartstarieven, ook de premie van tandartsverzekering in 2016 omlaag gaat”, stelt Bart Koenraadt van ZorgWijzer, zo meldt deze organisatie.

Het tarief voor het aanbrengen van een implantaat is 19 procent goedkoper geworden. Ook zijn de tarieven voor reguliere tandheelkundige behandeling verlaagd, met 5,15 procent. Voor een controle mag een tandarts nu nog maar 20,01 euro rekenen bijvoorbeeld, terwijl dit begin van het jaar nog 21,09 euro was. De tarieven voor een orthodontiebehandeling zijn met 1,48 procent naar beneden gebracht. Tandartsen en orthodontisten zijn verplicht zich aan de tarieven van de NZa te houden. Het is volgens Bart Koenraadt van Zorgwijzer goed mogelijk dat de premie voor de tandartsverzekering volgend jaar omlaag gaat. “Zorgverzekeraars hoeven immers minder te vergoeden als de patiënt behandeld dient te worden.” Zorgverzekeraars dekken de tandheelkundige zorg voor volwassenen alleen via de aanvullende verzekering. 
 
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Tandheelkunde (KNMT) heeft laten weten dat zij niet blij is met de verlaging van de tarieven. Aldus de KNMT is deze tariefdaling niet in het belang van de patiënt, omdat de variatie in het aanbod van mondzorg in gevaar komt. Duurdere behandelingen zullen worden genegeerd, zo stelt de maatschappij, omdat deze niet of onvolledig vergoed worden. 
 
© Nationale Zorggids