Normal_geld_steiging_omhoog

Het afschaffen van commerciële zorgverzekeraars is peperduur en daarom onbetaalbaar. Tot die conclusie komt het Centraal Plan Bureau (CPB), nadat het in opdracht van tien politiek partijen heeft berekend wat het kost om terug te gaan naar het ziekenfonds. Dat Meldt Zorgwijzer. 

Sinds 2006 heeft het ziekenfonds, waarin alles wordt geregeld door staatsinstellingen, plaatsgemaakt voor de Zorgverzekeringswet. Met deze wet is de markt voor zorgverzekeraars geprivatiseerd met als doel om de marktwerking in de zorg te stimuleren. Een terugkeer naar het ziekenfonds zou vijf miljard euro gaan kosten, aldus het CPB. Daar komt nog eens 21 miljard euro bovenop om de 40 commerciële zorgverzekeraars schadeloos te stellen.

Vanwege de uiteenlopende kritiek op het huidige zorgverzekeringsstelsel, hebben politiek partijen anoniem plannen ingediend bij het CPB. Ze klagen over de stijgende zorgkosten, de premie en het eigen risico, maar geen van de plannen zijn beter dan de huidige situatie.

CPB berekende ook wat het gaat kosten als het eigen risico, voor 2015 is dat 375 euro, wordt gehalveerd. Een halvering kost 1,8 miljard euro per jaar. Het eigen risico bestaat sinds 2006 en is nog nooit gedaald. Het CPB concludeert ten slotte dat de zorgpremie en het eigen risico in 2016 waarschijnlijk licht gaan stijgen. Dit komt omdat de zorgkosten volgend jaar verder omhoog zullen gaan. 

© Nationale Zorggids