Normal_geld_stijging_omhoog

Ouderenorganisatie ANBO heeft haar zorgen geuit over het hoge eigen risico dat zorgverzekeraars hanteren (375 euro). Volgens onderzoek van patiëntenfederatie NPCF en het Landelijke platform GGZ zou veertig procent van de patiënten daarom afzien van een vervolgbehandeling en ouderen zouden zeker tot deze groep behoren. Dat meldt ANBO.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO, vindt de uitkomsten van het onderzoek zorgwekkend. “Een goed voorbeeld waar je zorgmijding ziet optreden is bij de medicatiebeoordeling”, zegt zij. “De kosten hiervoor vallen onder het eigen risico. Uit eigen onderzoek met apothekerskoepel KNMP blijkt dat zes op de tien patiënten niet zelf willen betalen voor een medicatiebeoordeling, maar dat zeven op de tien van hen wel graag een medicatiebeoordeling wil krijgen. Zeker voor mensen die meer dan vijf medicijnen gebruiken is zo’n periodieke evaluatie essentieel, maar je ziet dat mensen hun geld liever aan andere zorgkosten uitgeven en dat is begrijpelijk.”

Ook mijden patiënten zorg door de aanvullende tandartsverzekering. Een derde van de patiënten mijdt de tandarts vanwege het geld. Senioren hebben over het algemeen het meeste mondzorg nodig. De ANBO benadrukt dat het niet de bedoeling is dat ouderen met weinig geld mondzorg gaan mijden. ANBO wil daarom dat de medicatiebeoordeling en minimaal één tandartscontrole per jaar wordt opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering.

De Haan benoemt dat verzekeraars veel winst maken, maar dat het eigen risico elk jaar blijft stijgen. Uit eigen onderzoek van ANBO bleek dat de achterban van de ouderenorganisatie vindt dat het eigen risico vanwege de winsten moet dalen. “Het wordt tijd dat Schippers haar oogkleppen omtrent zorgmijding afzet en actie onderneemt, want een zorgmijder kost uiteindelijk veel meer geld dan iemand die tijdig om hulp vraagt”, aldus Den Haan.

© Nationale Zorggids