Normal_handen_computer__screenshot_

Omdat de gemeente Enschede heeft verzuimd Wmo-gegevens van overgangscliënten naar het Centraal Administratiekantoor (CAK) te sturen, hebben 3500 cliënten een betalingsachterstand opgelopen. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

Dit komt door een systeemfout bij de gemeente Enschede. De SP ontving in mei al signalen van cliënten dat er niets van hun rekening was afgeschreven. Volgens wethouder Jurgen van Houdt (CU) lag het aan de zorgorganisaties. SP-raadslid Annelies Futselaar ziet dat anders. “Ik heb gebeld met die zorgorganisaties en die vertelden mij dat de fout toch echt bij de gemeente lag”, zegt zij.  “Ik vind het kwalijk dat de gemeente de fout na tips van cliënten die nota bene gewoon willen betalen zonder onderzoek meteen bij zorgorganisaties neerlegt. Schandalig dat ze dan ook na mijn vragen nog zeggen dat geen fout is gemaakt. Dan heb je ze niet goed op een rij."

De gemeente Enschede heeft inmiddels haar fouten toegegeven. “De aansluiting tussen de systemen van de gemeente enerzijds en het CAK anderzijds voor wat betreft de eigen bijdrage, functioneerde niet adequaat", schrijft het college in een raadsbrief. Het college verwacht dat alle gegevens eind juli alsnog naar het CAK zijn verzonden. 

© Nationale Zorggids