Normal_jongeren3223

Stichting Streetcornerwork werkt hard aan het op de kaart zetten van spookjongerenproblematiek. Een spookjongere is een jongere die in een stad woont, terwijl hij of zij niet geregistreerd staat in de basisregistratie. Deze jongeren lopen vaak zonder zorgverzekering rond. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Er zijn vermoedelijk alleen al ongeveer 1000 spookjongeren in Amsterdam, zo stelt AT5. Deze jongeren staan niet geregistreerd bij de gemeente. Volgens Angela Leenders van Stichting Streetcornerwork gaat het vooral om jongeren die door hun ouders uit huis zijn gezet of om jongeren die schulden proberen te ontlopen.

Doordat de jongeren niet in de gemeentelijke basisadministratie voorkomen is hulp bieden moeilijk. De jongeren kunnen zich namelijk niet inschrijven op scholen, kunnen geen zorgverzekering aanvragen en geen toeslagen ontvangen. Daarnaast is het ook moeilijk voor hen om fatsoenlijk werk te vinden, zo vertelt Leenders. Dit maakt het allemaal erg moeilijk voor de jongeren om hun leven weer op de rails te krijgen. De stichting wil daarom dat er meer aandacht voor spookjongerenproblematiek komt.  

© Nationale Zorggids