Normal_pgb

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen heeft stevige kritiek op het nieuwe pgb-systeem. Volgens hem zijn de belangen van de burger ernstig uit het oog verloren. Zowel degenen die zorg ontvangen als degenen die zorgen verlenen ondervinden hiervan de gevolgen. Dat meldt de NOS.

Op 25 augustus zal Van Zutphen de uitkomsten presenteren van een onderzoek naar de pgb's. Hij heeft al aangegeven dat het systeem zo ingewikkeld is gemaakt dat het bijna niet meer uit te voeren is. Het is onbegrijpelijk en niet goed gekeken hoe het in de praktijk zou uitpakken, vindt hij.

Ook is de Nationale ombudsman van mening dat een langere voorbereidingstijd goed zou zijn geweest. "Nog vlak voor de invoering zijn er nieuwe regels toegevoegd. Je hoeft geen ombudsman te zijn om te snappen dat er dan problemen optreden."

Sinds begin dit jaar is de Sociale Verzekeringsbank verantwoordelijk voor het uitbetalen van de pgb's. De SVB was echter niet goed voorbereid op al het extra werk en kreeg daardoor te maken met zeer veel problemen. Hierdoor kregen duizenden pgb-houders hun geld niet of veel te laat gestort. Het gevolg was dat vele pgb-houders hun vaste lasten niet meer konden betalen en dus in (zware) financiële problemen terecht kwamen.

© Nationale Zorggids