Normal_geld_munt_1_euro

Als gevolg van een verandering in financiering van apotheken, zijn mensen die wonen in een dunbevolkt gebied een stuk duurder uit. Om apotheken 's nachts open te houden worden de kosten verdeeld over het aantal mensen dat langskomt en in een dunbevolkt gebied is dat soms maar een enkeling. Zorgverzekeraar CZ en apothekersorganisatie KNMP pleiten daarom voor een uniform tarief. Dat meldt De Volkskrant. 

Volgens KNMP is het niet eerlijk dat mensen in dunbevolkte gebieden hogere zorgkosten moeten betalen. De kosten zijn daar hoger vanwege het ontbreken van schaalvoordelen. KNMP wil daarom in gesprek met de minister van Volksgezondheid voor mensen die buiten kantooruren zijn aangewezen op de dienstapotheek. “De KNMP ziet graag dat zorgverzekeraars de kostendekkende en regionaal verschillende tarieven onderling gaan verrekenen, zodat er aan de voorkant voor de patiënt 1 tarief geldt. Dat is immers een systeem dat patiënten kunnen begrijpen”, zo stelt de KNMP op haar website.

In Oud-Beijerland verbaasden twee raadsleden zich over het feit dat patiënten in hun gemeente Hoeksche Waard 82,40 euro per medicijn moeten betalen als ze 's nachts spoedmedicatie nodig hebben. “Op basis van openbaar toegankelijke informatie hebben we een vergelijking gemaakt en de verschillen zijn onevenredig groot”, zegt D66-raadslid Martine de Bas. “In Rotterdam betalen klanten acht keer zo weinig, tussen de 10 en 12 euro.”

Net als KNMP is zorgverzekeraar CZ voorstander van een uniform tarief. “Dat zou de Nederlandse Zorgautoriteit moeten vaststellen. Daarover lopen al gesprekken”, zegt een woordvoerster. De zorgverzekeraar experimenteert in dunbevolkt gebieden al met een alternatief voor de nachtapotheek. Het gaat dan bijvoorbeeld om een taxi die de pillen thuis brengt. “Dat is goedkoper dan de hele nacht een apotheek openhouden voor drie patiënten.” 

© Nationale Zorggids