Normal_normal_boos_oma_ouderen_bejaarden

In Nederland leven momenteel 260.000 mensen met dementie. Dat is 5 keer meer dan in 1950. Wereldwijd leven er op dit moment 46,8 miljoen mensen met dementie. In 2030 is dit aantal mensen met dementie bijna verdubbeld tot 74,7 miljoen. De verwachting is dat in Nederland het aantal mensen met dementie in 2040 is verdubbeld, aldus het Wereld Alzheimer Rapport 2015 van Alzheimer Disease International (ADI), de internationale koepelorganisatie waar ook Alzheimer Nederland deel van uitmaakt. Dit meldt Alzheimer Nederland. 

Iedere 3,2 seconde komt er een wereldwijd iemand met dementie bij, dat zijn 9,9 miljoen nieuwe gevallen van dementie per jaar. Dit is 30 procent meer nieuwe gevallen dan werd aangenomen in het laatste ADI rapport van 2009. In Nederland komt er iedere tien minuten een nieuwe patiënt met dementie bij. Dat zijn ruim 50.000 nieuwe gevallen per jaar.  Het aantal mensen met dementie blijkt wereldwijd zo'n 13 procent hoger dan in het laatste rapport, van 2009. 

Het rapport geeft aan dat dementie ca. 2 procent minder vaak voorkomt onder ouderen in West-Europa dan gedacht in 2009. Gea Broekema-Procházka, directeur van Alzheimer Nederland: "Dat is goed nieuws. Onderzoekers denken dat dit komt door een betere gezondheid van Europeanen." Toch voorspelt het rapport ook in Nederland een verdubbeling van het aantal mensen met dementie in 2040. Broekema: "Dat komt door de vergrijzing. De kans dat ouderen dementie krijgen is volgens het rapport inderdaad een paar procent verminderd. Maar het aantal ouderen verdubbelt. Tenzij we een geneesmiddel vinden, hebben we naar verwachting in 2040 meer dan 500.000 mensen met dementie in Nederland." 

De kosten voor de zorg groeien overigens nóg harder dan het aantal mensen met dementie. De huidige kosten wereldwijd worden momenteel geschat op 818 US$ en zullen naar verwachting over drie jaar reeds 1 triljoen US$ bedragen. In Nederland zijn de kosten voor de ziekte momenteel ruim 5 miljard euro per jaar. 

© Nationale Zorggids