Normal_renske_leijten_sp

Kamerleden Renske Leijten en Nine Kooiman van de SP hebben in een brief aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid aangedrongen voor meer tijd voor de herbeoordeling van de persoonsgebonden budgetten (pgb). Ze vrezen grote fouten met ernstige gevolgen voor de pgb-houders als de deadline voor de herbeoordeling door gemeenten op 1 oktober blijft staan. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

De deadline lag aanvankelijk op 1 december, maar Van Rijn wilde eerder duidelijkheid en haalde de deadline twee maanden naar voren. Van Rijn stelt dat er opnieuw problemen komen met de uitbetaling van de pgb's als alle herbeoordelingen pas aan het einde van het jaar klaar zijn. Het gaat om ongeveer 120.000 gevallen die beoordeeld moeten worden. Mochten er dossiers zijn die moeten worden aangepast, dan moet dat weer naar de Sociale Verzekeringsbank worden gestuurd. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten uitte vorige week al kritiek op het besluit van Van Rijn. Volgens de VNG leidt de vroege deadline tot extra werk voor gemeenten en blijft ander werk liggen.

Leijten en Kooiman snappen niet waarom Van Rijn pas vorige week deze beslissing heeft genomen. Hierdoor kunnen gemeenten de herbeoordelingen niet zorgvuldig uitvoeren, stellen de Kamerleden. Ook willen ze weten wat de financiële gevolgen zijn voor gemeenten als ze hun deadline niet halen. 

© Nationale Zorggids