Logo_logo_achmea__nieuw_

Zorgverzekeraar Achmea gaat in vier gemeenten starten met een wijkzorgexperiment. In dit experiment zal voor de geleverde zorg niet meer worden betaald per uur of per handeling, maar spreken zorgorganisaties van tevoren een jaarlijks budget of met de verzekeraar. Het gaat dan om het leveren van zorg aan de hele wijk. Dat meldt Gemeente.nu. 

 

 

SP-Kamerlid Renske Leijten maakt zich door dit experiment zorgen om de prijsdruk in de thuiszorg, maar haar motie werd verworpen door PvdA, CDA, VVD en D66. Leijten denkt dat de inkoopmacht van zorgverzekeraars hierdoor doorslaat en het niet meer controleerbaar is of aanbieders op prijs of kwaliteit worden geselecteerd. Leijten voorspeelt een 'race to the bottom' als het gaat om de prijzen.

Verzekeraar Achmea, dat na de verwerping van de motie van Leijten kan beginnen met het experiment, heeft een boven- en ondergrens ingesteld om prijsdumping te voorkomen. Hierbij heeft ze rekening gehouden met de geschatte kosten voor wijkzorg en de verwachte bevolkingsgroei – of krimp. 

© Nationale Zorggids