Normal_geld_briefjes2

Zorgverzekeraar Menzis betaalt sinds dit jaar verzekerden die in behandeling zijn bij een niet-gecontracteerde instelling rechtstreeks het geld voor de behandeling. Het gevolg is dat verslaafden en psychiatrische patiënten vaak duizenden euro's op hun rekening gestort krijgen. GGZ-instellingen hebben een juridische procedure aangespannen tegen Menzis: zij zijn bang dat de verzekerden het geld spenderen aan drugs of gokken. Dit meldt NRC. 

Afgelopen vrijdag stelde de rechter verslavingskliniek GGZ Momentum in het gelijk. Momentum heeft geen contract bij Menzis, en dat is de kern van het probleem. Wanneer een zorginstelling een contract afsluit bij de zorgverzekeraar betaalt Menzis de zorginstelling rechtstreeks. Patiënten die bij de instelling behandeld worden, onderteken dan een 'akte van cessie' waarmee de verzekeraar toestemming wordt gegeven om het geld rechtstreeks aan de GGZ-instelling te betalen. In de polisvoorwaarden van dit jaar heeft Menzis echter een cessieverbod opgenomen wanneer het om een instelling zonder contract gaat. De patiënten moeten daardoor een factuur van hun behandeling zelf declareren bij Menzis, die vervolgens het geld op de patiënt zijn rekening stort. 
 
In de gespecialiseerde ggz, waar patiënten behandeld worden voor  complexe problemen, is de rechtstreekse betaling een probleem. Directeur Fred Steutel van verslavingskliniek Spoor6: “Patiënten hebben hun best gedaan hun verslaving het hoofd te bieden, zij zijn nog broos en breekbaar. We vrezen dat zij het geld gebruiken om terug te vallen in hun verslaving.” Voorlopig verstuurt Spoor6 geen facturen aan Menzis-patiënten. 
 
Op vrijdag stelde de rechter GGZ Momentum in het gelijk en Menzis in het ongelijk. Menzis, zo stelde de rechter, bemoeilijkt het afhandelen van declaraties nodeloos. 
 
© Nationale Zorggids