Normal_geld

Door het hoge eigen risico vermijden veel mensen een bezoek aan de dokter. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in de opdracht van zorgverzekeraar VGZ. Door niet om zorg te vragen verergeren de medische klachten en dat leidt tot hogere kosten. Zorgverzekeraar VGZ pleit daarom voor een lager eigen risico. Dat meldt de NOS. 

Uit het onderzoek blijkt dat 18 procent van de Nederlanders dit jaar zorg heeft uitgesteld of vermeden. Van hen zegt bijna de helft dat dit komt vanwege het eigen risico. Voornamelijk jongeren gaan niet naar de dokter. Het eigen risico wordt vanaf 2016 met tien euro verhoogd naar 385 euro. In 2010 bedroeg het nog 165 euro.

Ook blijkt dat 33 procent van de mensen niet weet dat een bezoek aan de huisarts niet onder het eigen risico valt. Maar ook mensen die dat wel weten, gaan uit angst voor de vervolgkosten niet naar de zorgverlener. Medicatie of een foto in het ziekenhuis vallen wel onder het eigen risico. Van de mensen die zorg hebben vermeden, heeft twee derde meer klachten gekregen, waardoor ze alsnog zorg nodig hadden.

Volgens zorgverzekeraar VGZ is er voor het huidige hoge eigen risico geen maatschappelijk draagvlak en daarom moet het bedrag omlaag. Mensen vinden een eigen risico van 210 euro acceptabel, aldus VGZ.

© Nationale Zorggids