Normal_duur

Veel verzekerden zijn helemaal klaar met het huidige zorgstelsel. Het is namelijk veel te ingewikkeld en duur. 58 procent van de verzekerden wil zelfs het ziekenfonds terug. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijker Pricewise, meldt het Algemeen Dagblad.  

“Mensen zien door de bomen het bos niet meer en willen terug naar de tijd dat de zorg nog overzichtelijk was", zegt Ap van den Berg van Pricewise. In het vorige particuliere stelsel viel er weinig te kiezen voor de consument. Het huidige system is veel te complex door verschillende basisverzekeringen en aanvullende polissen. Een terugkeer naar het ziekenfonds lijkt echter uitgesloten. Het Centraal Planbureau berekende al eens dat een terugkeer vijf miljard euro zou kosten. Daar komt nog eens 21 miljard euro bovenop om de 40 commerciële zorgverzekeraars schadeloos te stellen.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt ook dat het huidige systeem te ingewikkeld is. Daarom is de brancheorganisatie een campagne gestart om de verzekerden te helpen. “We zien dat het enorme aanbod aan polissen wringt. Mensen hebben weinig kennis van hun zorgverzekeringen en hebben moeite om een nieuwe te kiezen. We willen helpen", zegt Maaike Krommendijk van ZN. Verzekeraars moeten bijvoorbeeld duidelijker op hun site vermelden welke polissen ze aanbieden.

© Nationale Zorggids