Normal_buffers

Het nieuws dat de buffers van zorgverzekeraars fors zijn gegroeid, is onjuist. Vergelijkingssite zorgkiezer.nl zou verkeerde optelsommen hebben gemaakt. Dat beweren verzekeraars Achmea en ASR, meldt Skipr. 

Zorgkiezer stelt dat het overschot in drie jaar tijd bijna is verdubbeld, van 4,3 miljard euro naar 8,5 miljard euro. Alleen al in 2014 was sprake van een stijging met 1,7 miljard euro, laat de vergelijkingssite woensdag weten op basis van statistieken van De Nederlandsche Bank en de jaarverslagen van zorgverzekeraars.

Deze cijfers zijn onjuist, stellen Achmea en ASR. Anita Wassink, woordvoerder van ASR, zegt dat solvabiliteitscijfers van verschillende merken bij elkaar zijn opgeteld. Dus niet alleen die van zorgverzekeringen, maar ook die van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Ze heeft de juiste cijfers gestuurd naar Zorgkiezer, met de vraag om het bericht te rectificeren.

Ook Achmea is van mening dat de cijfers niet kloppen. Femke Teunissen, woordvoerder van de verzekeraar, noemt de cijfers zelfs ‘pertinent onjuist’. Volgens Zorgkiezer boekte Achmea over 2014 een winst van 418 miljoen euro, terwijl Zilveren Kruis (de zorgtak van Achmea) beweert dat het een resultaat van 252 miljoen boekte. De buffer zou niet 699 euro per verzekerde zijn, maar 307 euro.

© Nationale Zorggids