Logo_nivel-logo

Er is veel onduidelijkheid over de taken van zorgverzekeraars. Verzekerden vinden het belangrijk dat de verzekeraars informatie geven over de prijs en beschikbaarheid van de zorg, maar geven ook aan dat dit niet altijd gebeurt. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL). 

Uit eerder NIVEL-onderzoek bleek al dat het vertrouwen in zorgverzekeraars laag is. Uit het nieuwe onderzoek blijkt vooral een laag vertrouwen bij verzekerden die van mening zijn dat zorgverzekeraars belangrijke taken niet uitvoeren. Dit komt omdat verzekerden niet altijd weten wat de taken zijn van zorgverzekeraars.

“De opvattingen van verzekerden hangen samen met hun vertrouwen in zorgverzekeraars”, zegt NIVEL-programmaleider Judith de Jong. “Verzekerden die vinden dat zorgverzekeraars hun taken niet uitvoeren, hebben minder vertrouwen. Tegelijkertijd zien we dat het vertrouwen in zorgverzekeraars hoger is bij andere groepen verzekerden. Bijvoorbeeld bij verzekerden die meer informatie ontvangen die bijdraagt aan een positief beeld over zorgverzekeraars. Het is belangrijk dat verzekerden geïnformeerd raken over de wettelijke rol van zorgverzekeraars, waardoor mogelijk de ‘mismatch’ tussen de wettelijke taken van zorgverzekeraars en de opvattingen van verzekerden over die taken vermindert.”

© Nationale Zorggids