Normal_geld2

Meer dan de helft van de Nederlandse ziekenhuizen weet niet hoeveel een behandeling precies kost. Dat blijkt uit onderzoek van televisieprogramma Kassa in samenwerking met vergelijkingssite Zorgkiezer.nl, meldt Kassa. 

52 procent van de ziekenhuizen kon niet aangeven wat een oogdrukmeting bij glaucoom kost. Van hen wijst één op de vijf door naar de zorgverzekeraar om antwoord op deze vraag te krijgen, maar veel verzekeraars weten het ook niet omdat contracten voor 2015 nog niet rond zijn. Van de 67 ondervraagde ziekenhuizen kon ongeveer 38 procent na intensief contact een tarief of richtprijs geven. Slechts tien procent kon na het eerst contact al een tarief of richtprijs geven.

Minister Schippers benadrukt het belang van een goede informatiestroom richting patiënten. "Verzekeraars en zorgaanbieders moeten de consument hier goed over informeren. Gebeurt dit niet, dan kun je hier een klacht over indienen bij de NZa”, zegt zij.

Opvallend zijn de grote verschillen in tarieven tussen ziekenhuizen. Isala in Zwolle is het goedkoopst voor een oogdrukmeting: 16,01 euro. Het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag vraagt 219 euro. Onduidelijk is echter of de ziekenhuizen spreken over de passantentarief (onverzekerde zorg) of over het tarief voor een verzekerde.

© Nationale Zorggids