Normal_daling_geld_minder

Het is minder voordelig om een collectieve zorgverzekering af te sluiten dan voorheen. Het verschil in prijs tussen een individuele en een collectieve zorgverzekering nam dit jaar met ruim twintig procent af. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van de Marktscan Zorgverzekeringsmarkt 2015. 

De NZa gaat de komende tijd onderzoeken wat de meerwaarde is van collectieve verzekeringen. Sommige verzekeraars bieden helemaal geen korting meer voor collectieven, maar stellen een langere basispremie aan alle verzekerden voor. De NZa vraagt zich daarom af of er mogelijk een beter aanbod aan polissen komt als de premiekorting via collectieve verzekeringen wordt afgeschaft.

Verzekeraars mogen via een collectief maximaal tien procent korting geven op de basispremie. In de praktijk is de gemiddelde korting ongeveer 4,4 procent. In 2012 was dat nog 5,8 procent. Ongeveer twee derde van de mensen heeft een collectieve verzekering, vaak via de werkgever.

Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) concludeerde vorige week dat verzekerden het belangrijk vinden dat de verzekeraars informatie geven over de prijs en beschikbaarheid van de zorg, maar geven ook aan dat dit niet altijd gebeurt. 

© Nationale Zorggids