Normal_normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Patiënten die een bezoek brengen aan de huisarts, zouden direct een eigen bijdrage van tien euro moeten betalen. Op die manier kan de stijging van de zorgkosten op lange termijn beheersbaar blijven. Dat zegt hoogleraar ziektekostenverzekeringen Wynand van de Ven, meldt De Telegraaf. 

Patiënten moeten vervolgens ook betalen voor een doorverwijzing nar de specialist. Dat zou betaald moeten worden vanuit het eigen risico, vindt de hoogleraar. Hij stelt voor een verwijsbriefje een bedrag van vijftig euro voor. "Uit studies blijkt dat dit nauwelijks invloed heeft op de gezondheid van een bevolking. Veel bezoeken aan de huisarts blijken achteraf onnodig. Mensen gaan toch omdat ze willen uitsluiten dat ze iets hebben. En wie echt wat heeft, betaalt graag een tientje."

De zorgbehoevenden maken op deze manier dus sneller hun eigen risico op, dat dit jaar 375 euro bedraagt. Het plan Van de Ven zou kunnen lijden tot zorgmijdend gedrag, omdat uit meerdere onderzoek is gebleken dat mensen niet met hun klachten naar een specialist gaan vanwege het eigen risico. Hoe Van de Ven daarover denkt, is onduidelijk. 

© Nationale Zorggids