Normal_zorgverzekeringen_verzameling

Achmea, VGZ en CZ – de drie grootste zorgverzekeraars – gaan gewoon door met het aanbieden van collectieve verzekeringen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) had juist haar twijfels bij de zorgpolissen. Het is namelijk minder voordelig om een collectieve zorgverzekering af te sluiten dan voorheen. De grote verzekeraars houden echter vertrouwen in de kortingen die ze aanbieden. Dat meldt Skipr. 

Het verschil in prijs tussen een individuele en een collectieve zorgverzekering nam dit jaar met ruim twintig procent af, concludeerde de NZa vorige week.  De NZa gaat de komende tijd onderzoeken wat de meerwaarde is van collectieve verzekeringen. Sommige verzekeraars bieden helemaal geen korting meer voor collectieven, maar stellen een lagere basispremie aan alle verzekerden voor. De NZa vraagt zich daarom af of er mogelijk een beter aanbod aan polissen komt als de premiekorting via collectieve verzekeringen wordt afgeschaft.

De verzekeraars gaan door met de collectieve regelingen, maar willen wel dat het inhoudelijk meerwaarde heeft, zoals preventie en het voorkomen van ziekteverzuim. "Als je korting geeft, wordt die gerechtvaardigd omdat we ons met bijvoorbeeld de werkgever inspannen op gebied van preventie en het tegengaan verzuim”, zegt woordvoerder Els Potma van CZ. 

Verzekeraars mogen via een collectief maximaal tien procent korting geven op de basispremie. In de praktijk is de gemiddelde korting ongeveer 4,4 procent. In 2012 was dat nog 5,8 procent. Ongeveer twee derde van de mensen heeft een collectieve verzekering, vaak via de werkgever. 

© Nationale Zorggids