Normal_euro_geld_betalen__4_

Zorginstellingen verwachten in de nabije toekomst afspraken te maken met verzekeraars en gemeenten over horizontaal toezicht. Daarbij zullen ze voornamelijk zelf verantwoordelijk worden voor de juistheid van declaraties. Dit blijkt uit de Financiële Zorgthermometer van HEAD, meldt Skipr. 

Horizontaal toezicht moet de financiële verslaglegging verbeteren en de administratieve taken voor betrokkenen verlichten. Het uitgangspunt hierbij is transparantie en wederzijds vertrouwen, bij verticaal toezicht is dat minder het geval.

Uit de Financiële Zorgthermometer blijkt dat drie op vijf zorginstellingen verwachten afspraken te kunnen maken met het zorgkantoor, zorgverzekeraar en/of de gemeente over horizontaal toezicht. Ook blijkt dat deze vorm van toezicht al bij zeventig procent van de zorginstellingen speelt.

Over anderhalf tot twee jaar moeten de eerste afspraken zijn gemaakt. Zorginstellingen verwachten dat horizontaal toezicht zal leiden tot een betere relatie met gemeente, zorgkantoren en zorgverzekeraars. Het heeft niet alleen betrekking op de administratieve organisatie van zorginstellingen, maar het is ook belangrijk om zorgprofessionals erbij te betrekken. 

© Nationale Zorggids