Normal_schippers2345

De SP wil het huidige systeem van zorgverzekeraars afschaffen en pleit voor één nationale zorgverzekeraar. Volgens het Centraal Planbureau kost dat echter 25 miljard euro. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid gezegd in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven, meldt Politalk.

De SP wil dat de overheid regisseur wordt van de zorgverzekeringen en vroeg de bewindsvrouw of zij het plan uitvoerbaar achtte. Volgens de SP gaan artsen in hun plan weer samenwerken in plaats van concurreren. Daarnaast wordt het eigen risico afgeschaft en zijn commerciële zorgverzekeraars verleden tijd.

Schippers zei dat het plan niet is getoetst op uitvoerbaarheid, maar als het uitvoerbaar is, dan is dat enkel tegen een hoge prijs. “De collectieve zorguitgaven stijgen met het SP-plan fors en (boven)modale inkomens leveren daarvoor een flink deel van hun koopkracht in. In de plannen van de SP wordt werken voor veel mensen dan ook minder lonend, waardoor de werkgelegenheid volgens het Centraal Planbureau (CPB) structureel lager zal uitvallen”, aldus Schippers. Ze concludeert dat het SP-plan niet te betalen is.

De socialisten willen het oude ziekenfonds graag herinvoeren. Het blijkt een populair standpunt te zijn, want veel kiezers verlangen terug naar de tijd dat de overheid verantwoordelijk was. Zelfs een meerderheid van de VVD-stemmers (53 procent) was voor een terugkeer, zo bleek uit een peiling van Maurice de Hond. 

© Nationale Zorggids