Normal_bureaucratie_medisch_zorg_administratie_rekening

De manier waarop wordt beoordeeld of nieuwe medicijnen in aanmerking komen voor vergoeding door de zorgverzekeraar is ouderwets geworden. Dat constateert het Adviescollege toetsing regeldruk, ofwel Actal, in een rapport dat maandag verschenen is. Dit meldt Nu.nl.

De huidige procedures passen niet meer bij hoe deze geneesmiddelen worden vervaardigd en gebruikt. Hierdoor duurt het langer voordat medicijnen worden vergoed en de patiënt ze daadwerkelijk kan gebruiken, volgens Actal.
 
Steeds vaker worden nieuwe medicijnen voor kleine doelgroepen ontwikkeld. Hierdoor is het vinden van een goede testgroep moeilijker en duurt het ook langer om de effectiviteit van het medicijn aan te kunnen tonen. Dat maakt de toelating van het middel tot het vergoedingsstelsel lastiger. Daarnaast bestaat er een verschil in de vergoeding van medicatie die in het ziekenhuis gebruikt wordt en dezelfde medicatie thuis. 
 
Voorbeelden van aanpassingen in de procedures kunnen zijn het voorkomen van dubbel werk en het terugbrengen van de bureaucratie.
 
© Nationale Zorggids