Normal_edith_schippers_1__2_

Vanaf 1 januari 2016 moet de zorgvraagzwaarte van patiënten gemeld worden bij het declareren van kosten. Dit kunnen ggz-instellingen nu doen zonder de privacy van de patiënt te schenden, schrijft minister Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Dit meldt Skipr.

In de nieuwe procedure wordt gebruik gemaakt van vertrouwenspartijen, waardoor de privacy van de patiënten gewaarborgd blijft. De ggz-instellingen sturen hun rekeningen met daarop de zorgvraagzwaarte-indicator door naar declaratieportal Vecozo. Vecozo stuurt de nota door naar de zorgverzekeraar, maar zonder vermelding van de indicator voor zorgvraagzwaarte. Deze indicatoren worden door Vecozo naar zorginformatiebureau Vektis gestuurd. Vektis stuurt deze informatie vervolgens gegroepeerd per zorgverlener zonder patiëntgegevens naar zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Het Zorginstituut Nederland krijgt de zorgvraagzwaarte-indicatoren ook te zien. 
 
De nieuwe 'Regeling aanlevering zorgvraagzwaarte GGZ' is opgesteld door de brancheorganisaties in de ggz, waaronder de Nederlandse vereniging voor psychiatrie en GGZ Nederland. Ook het College Bescherming Persoonsgegevens heeft een advies uitgebracht. De ggz werd in 2014 al verplicht om de zorgvraagzwaarte te melden. De toenmalige regeling werd ingetrokken omdat er teveel bezwaar tegen werd gemaakt.
 
© Nationale Zorggids