Normal_van_oorschot

De Stichting PGB Schadeclaim stopt er per direct mee. De belangengroep voor mensen die hun persoonsgebonden budget (pgb) te laat kregen uitbetaald verloor de eerste zaak in hoger beroep. Daarom is verder procederen voor andere gedupeerden zinloos. Dat meldt de stichting op haar eigen website. 

De Stichting PGB Schadeclaim werd opgericht nadat de kantonrechter in juni bepaalde dat de SVB een pgb-houder uit Friesland een wettelijke verhoging van 25 procent moet betalen omdat de SVB te laat betaalde. De rechter bepaalde dat de SVB dezelfde schadevergoeding moet uitkeren als bij een arbeidsrechtelijke relatie. Werkgevers die te laat loon betalen, moeten al na enkele dagen een wettelijke verhoging betalen, die kan oplopen tot 50 procent van het salaris. De rechter matigt het echter vaak tot 25 procent.

In hoger beroep is de zaak echter verloren. Per 20 november 2015 is duidelijk dat cassatie bij de Hoge Raad kansloos is volgens de ingeschakelde cassatie-advocaat. Verder procederen is niet mogelijk. Vlak na de oprichting van de stichting hadden zich duizenden gedupeerden gemeld, met de hoop dat zij een schadevergoeding zouden krijgen.

“Natuurlijk betreuren wij het dat de zaak negatief is afgelopen. Het is nu afwachten op de compensatieregeling van staatssecretaris Van Rijn. Het spijt ons dat de rechter tot een andere besluit is gekomen dat erg onredelijk voor u is”, stelt de Stichting PGB Schadeclaim op haar website.

De Nationale Zorggids sprak in augustus met Oscar van Oorschot, voorzitter van de Stichting PGB Schadeclaim. U kunt hier het interview teruglezen. 

© Nationale Zorggids