Normal_normal_logo_zorgverzekeringen_verzameling

Zorgverzekeraars krijgen via de zorgvraagzwaarte-indicator (zvzi) zicht op de zorgvraag in de GGZ, waarbij de privacy van de patiënt gewaarborgd blijft. Betrokken partijen hebben hierover overstemming bereikt, meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN). 

Via deze indicator krijgen zorgverzekeraars zicht op informatie die zij nodig hebben om afspraken te maken over de zorg en voor controles van declaraties. Op deze manier kunnen zij verantwoordelijkheid nemen voor goede en betaalbare GGZ voor hun verzekerden. ZN laat weten dat de zorgverzekeraars blij zijn met de informatie die zij krijgen via de indicator.

De zvzi is van belang voor het transparanter maken van de GGZ. Verzekeraars kunnen de informatie gebruiken om meer zicht te krijgen op verschillen tussen aanbieders (praktijkvariatie). Zorgverzekeraars en zorgaanbieders kunnen hierdoor betere afspraken maken over de kwaliteit van de zorg.

De volgende partijen zijn bij de afspraken betrokken: GGZ Nederland, de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, het Nederlands Instituut voor Psychologen, het Landelijk Platform GGZ, Zorgverzekeraars Nederland, het Zorginstituut Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit. 

© Nationale Zorggids