Normal_eigen_risico

Bij het afsluiten van een zorgverzekering voor 2016 kiezen meer mensen dan een jaar geleden voor een maximaal vrijwillig eigen risico. Waar vorig jaar nog 18 procent van de verzekerden het eigen risico maximaal verhoogde, doet nu 23,9 procent dat. Dat meldt Independer op basis van een analyse van alle afgesloten zorgverzekeringen bij de vergelijker tussen 17 en 25 november.

Het verhogen van het eigen risico levert een flink premievoordeel op, soms tot wel 300 euro per jaar. Daarom werd dit de laatste jaren al steeds populairder. En ook dit jaar zijn er dus weer meer mensen die hiervoor kiezen. Het verplicht eigen risico in 2016 bedraagt 385 euro. Verzekerden kunnen dat in stappen van 100 euro verhogen tot maximaal 885 euro. Van de mensen die het eigen risico verhogen, kiest de overgrote meerderheid voor de maximale verhoging van 500 euro.

Barbara de Koning Gans, marketing directeur van Independer: "Het onderwerp zorgverzekeringen wordt vaak besproken in de pers. Daarom denken we dat mensen zich steeds bewuster worden van de keuzes die ze maken bij het afsluiten van een nieuwe polis. Dat geldt kennelijk ook voor het premievoordeel bij het verhogen van je eigen risico. We vinden wij het belangrijk dat mensen zich goed realiseren dat je voorzichtig moet zijn met dit soort verhogingen.”

Het verhogen van het eigen risico kan interessant zijn voor mensen die nauwelijks zorg nodig hebben. Wie uiteindelijk toch (onverwacht) in het ziekenhuis belandt, moet vaak het verhoogde eigen risico in één keer op tafel leggen. Wie niet zo veel geld heeft kan daarom beter niet het eigen risico verhogen.

© Nationale Zorggids