Normal_medicijnen_depressief_ouderen_bejaarden_

Uit onderzoek van ouderenbond ANBO blijkt dat veel ouderen niet op de hoogte zijn van de jaarlijkse wijzigingen van de polissen. Dit zorgt niet alleen voor veel misverstanden onder senioren, maar ook voor hoge rekeningen. Dit maakt De Telegraaf bekend.

ANBO ondervroeg in hun onderzoek 6500 ouderen tussen 66 en 70 jaar naar misvattingen over zorgverzekeringen. Zo blijkt dat het overgrote deel van de ondervraagden niet op de hoogte is van de jaarlijkse wijzigingen die zorgverzekeraars doorvoeren. Zij denken dat de inhoud van hun polis hetzelfde blijft, zolang zij zelf niets wijzigen. Door de veranderingen kunnen zij bijvoorbeeld niet meer naar dezelfde arts als voorheen, of worden bepaalde medicijnen opeens niet meer vergoed in het nieuwe jaar.

Volgens ABNO-directeur Liane den Haan is dit een ‘zorgwekkende’ ontwikkeling. Ze kaart aan dat de meeste senioren bij hun vaste zorgverzekeraar blijven en maar weinig klanten overstappen voor een betere dekking.  Zo is bijna 60 procent nog nooit van verzekeraar veranderd en is 70 procent al langer dan vijf jaar klant bij dezelfde zorgverzekeraar.

Het wijzigen van de voorwaarden moet volgens  Den Haan ook beter gecommuniceerd worden. "Op het moment dat ze de premie bekendmaken zouden ze ook de verschillen met vorig jaar op een rij moeten zetten." Zo kunnen ouderen voorkomen dat zij zorg gebruiken waarvoor zij niet of slechts deels verzekerd zijn, en worden hoge rekeningen vermeden.

© Nationale Zorggids