Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

Doordat zorgverleners binnen de wondzorg niet of nauwelijks met elkaar communiceren is wondbehandeling versnipperd. Ook is de wondbehandeling inefficiënt en is de kennis over het onderwerp onvoldoende, blijkt uit een rapportage van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Zorgverzekeraar CZ denkt de kwaliteit van wondzorg te kunnen verbeteren en tot 900 euro per patiënt te besparen aan onnodige kosten. Dat meldt Skipr. 

De IGZ merkt dat versnippering en inefficiëntie van wondbehandeling kan leiden tot uitstel van effectieve behandeling of tot een opname in een ziekenhuis of verpleeghuis. “De patiënt lijkt vaak langer dan nodig geconfronteerd te worden met zijn lijden aan een (chronische) wond, evenals de gerelateerde pijnklachten en de resulterende beperkingen in zijn dagelijkse leven”, aldus de IGZ in het rapport 'Het resultaat telt'.

Diepe wonden zijn soms invaliderend en kosten veel geld, zo zegt bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van zorgverzekeraar CZ. Van der Meeren denkt dat iedere wond binnen afzienbare tijd gedicht kan worden met goede en gespecialiseerde zorg. “Wij streven er daarom naar om de sluitingstijd bij het gros van ernstige wonden terug te brengen tot maximaal vier maanden.” Ook CZ merkte na uitgebreid onderzoek de onkunde binnen de wondzorg op, ook bij het gebruik van verbandmiddelen. Zo werd verband omgekeerd bevestigd of bleef het verband te lang of te kort zitten. Daarmee concludeert van der Meeren net als IGZ dat de kennis over wondzorg tekort schiet.

Door de sluitingstijd van wonden te verkorten denkt CZ tot 900 euro per patiënt te kunnen besparen. Landelijk komt dit neer op een bedrag van 300 miljoen euro, uitgaande van 335.000 wonden in de eerstelijnszorg. De zorgverzekeraar heeft inmiddels een eerste stap genomen door samen met het Mitralis Expertise Centrum Wondzorg een wondzorgmonitor te ontwikkelen. Deze monitor moet ervoor zorgen dat de expertise, communicatie en samenwerking in de eerste lijn wordt verbeterd. Zorgprofessionals en verpleegkundigen kunnen met de monitor snel vaststellen wanneer een wond een complexe wond is en wanneer er specialistische zorg ingeschakeld moet worden.

De wondzorgmonitor wordt eerst als pilot geïntroduceerd in zes regio's in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.

©Nationale Zorggids