Normal_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vermoedt dat er sprake is van risicoselectie bij zorgverzekeraars. Volgens de organisatie bieden zorgverzekeraars polissen aan die gesegmenteerd zijn op basis van gezondheidsrisico's van de klant. Dat melden Skipr en Zorgvisie. 

Uit onderzoek van de NZa op verzekeringsniveau blijkt dat er bij zeven van de 74 polissen sterke aanwijzingen zijn voor segmentering op basis van gezondheidsrisico's. Bij twintig andere polissen zijn er beperkte aanwijzingen. De NZa zegt dat deze segmentering wellicht duidt op risicoselectie. Maar om vast stellen of zorgverzekeraars dit doelbewust doen, is de organisatie een nader onderzoek gestart. Naar verwachting is dat onderzoek in de zomer van dit jaar afgerond.

Verzekeraars hebben vaak geen financieel voordeel te behalen bij de segmentering op gezond of ongezond, want de positieve en negatieve resultaten heffen elkaar op. Uitgangspunt lijkt voornamelijk te zijn dat mensen met een kleine kans op ziekte evenveel betalen als mensen met een grote kans op ziekte. Dit heet risicosolidariteit.

Ook heeft de NZa onderzoek gedaan naar het vrijwillig eigen risico en de hoogte hiervan. Het vrijwillig eigen risico heeft een verband met het vereveningsresultaat. Dit houdt in dat de daadwerkelijke zorgkosten lager zijn dan de van tevoren berekende zorgkosten. Dus hoe hoger een vrijwillig eigen risico, hoe positiever het vereveningsresultaat is. Verzekerden met bijvoorbeeld een eigen risico van 500 euro, betaalden door het vereveningsresultaat 150 euro minder aan hun basisverzekering. Zo krijgen verzekerden een deel van het door de verzekeraars behaalde voordeel. Echter wijst de NZa erop dat dit de risicosolidariteit aantast. 

Minister Schippers heeft laten weten dat de rapportage van de NZa haar beleid om het verevingsstelsel aan te passen en te verscherpen ondersteunt. Meer informatie over de maatregelen geeft ze nadat de NZa in de zomer het onderzoek heeft afgerond. 

©Nationale Zorggids