Normal_contract_tekenen_overeenkomst

ActiZ heeft met een brief aan zorgverzekeraars VGZ, Menzis, Zorg en Zekerheid en DSW gevraagd om af te zien van de onvoorwaardelijke doorleverplicht in de wijkverpleging. Deze doorleverplicht staat momenteel opgenomen in de wijkverplegingscontracten van 2016. Dat meldt Zorgvisie. 

Zorgorganisaties worden in de contracten van de betreffende zorgverzekeraars verplicht om zorg te leveren aan iedere verzekerde die dat nodig heeft. Deze wettelijke zorgplicht van de verzekeraar wordt doorgecontracteerd in het contract met de zorgaanbieder. ActiZ erkent dat het doorcontracteren van de zorgplicht juridisch aanvaardbaar is. Maar als de doorleverplicht ook geldt voor nieuwe cliënten waarbij een maximale omzetafspraak is gemaakt, wordt de zorgplicht van de verzekeraar volledig overgenomen door de zorgaanbieder. ActiZ vindt dat er niet van zorgorganisaties gevraagd kan worden om zorg te verlenen aan verzekerden wanneer zij daar geen passende vergoeding voor terugkrijgen. Hierover heeft de brancheorganisatie eind vorig jaar contact gezocht met de verzekeraars en heeft hen toen gevraagd om van deze doorleverplicht af te zien.

Met de onlangs verzonden brief die door Van Doorne Advocaten is verstuurd, hoopt ActiZ het signaal afgegeven te hebben dat de huidige contractvoorwaarden niet meer gehanteerd kunnen worden. Het gaat ervan uit samen met de zorgverzekeraars tot een oplossing te komen.

De bestuursvoorzitter van DSW zegt de brief niet te hebben gelezen. “Wij hebben niets te maken met Van Doorne en ook niet met ActiZ. Wij hebben contracten afgesloten met onze zorgaanbieders. Daar hebben wij over gepraat en daar was iedereen het over eens”, zo zegt de bestuursvoorzitter Chris van Oomen.

©Nationale Zorggids