Logo_logo_vgz_zorgverzekering

Meer dan twee derde van de 55 patiënten met diabetes type 2 die deelnemen aan een proef van zorgverzekeraar VGZ, Voeding Leeft en zorggroep Synchroon hoeven geen of veel minder diabetesmedicatie te gebruiken. Dit blijkt uit de eerste tussentijdse resultaten van de proef ‘Keer Diabetes Om’ in Uden waarbij voeding als medicijn wordt gebruikt.  Dit meldt VGZ. 

In veel gevallen blijkt diabetes om te keren als mensen zelf, geholpen door hun artsen, voor andere voeding en voor meer beweging kiezen. Hiermee krijgt de patiënt weer de regie over zijn eigen gezondheid. VGZ zal bij een positief eindresultaat het groepsprogramma per 1 januari 2017 op landelijke schaal inkopen en opnemen in het basispakket. De proef loopt nog enkele maanden door. Deze week is er weer een nieuwe lichting begonnen aan het groepsprogramma onder begeleiding van een lifestyle coach, diëtist, kok en praktijkondersteuner van de huisarts.

De proef past in de beweging die VGZ maakt naar zinnige zorg. Artsen geven daarbij aan wat de beste zorg is en VGZ ondersteunt dat ten behoeve van de patiënt. Ab Klink, bestuurder van Coöperatie VGZ: "Vaak gebruiken mensen onbewust te veel medicijnen. Ik vind de eerste uitkomsten van dit groepsprogramma echt spectaculair: meer dan twee derde van de deelnemers kan met minder en in sommige gevallen zelfs zonder medicatie toe. Dat is in de eerste plaats natuurlijk goed nieuws voor de patiënt zelf, maar natuurlijk ook voor de premiebetaler: het verbetert de kwaliteit van leven, het verbetert de kwaliteit van de zorg en het verlaagt de zorgkosten. Kortom het zorgt voor zinnige zorg.”

Deze aanpak laat ook zien dat de behandeling van diabetes niet altijd door medicijnen hoeft te worden ondersteund. Prof. Dr. Hanno Pijl, diabetoloog LUMC en lid van de Gezondheidsraad zegt hierover: "Ik vind het verbijsterend dat er miljarden worden geïnvesteerd in pillen die maar marginaal werken, terwijl deze ziekte met voeding en beweging volledig aan te pakken is." Bijna één miljoen mensen in Nederland heeft diabetes type 2. Ieder uur sterft er in Nederland iemand aan de gevolgen van diabetes. Medicatie bestrijdt slechts enkele symptomen van diabetes, maar geneest de patiënt niet. De hoge kosten die de huidige aanpak van diabetes type 2 met zich meebrengt, maakt het een economisch probleem van nationale omvang. De kosten zijn nu al ruim 10 miljard euro per jaar (type 1 en 2 samen) en lopen bij de huidige trend op naar 20 miljard euro jaarlijks in 2025.

©Nationale Zorggids