Normal_pillen_geneesmiddelen

In 2016 worden alle dure medicijnen naar verwachting nog vergoed door zorgverzekeraars. Het is zorgverzekeraars en twee derde van de zorgaanbieders gelukt om lagere prijzen af te spreken bij patentvrije geneesmiddelen en biosimiliars (een biologisch geneesmiddel soortgelijk aan het origineel, waarvan het patent is verlopen). De NZa heeft wel klachten ontvangen waarbij patiënten een duur medicijn niet kregen in verband met de hoge kosten. Dit staat in de 'Monitor Contractering en inkoop geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg', meldt Zorgvisie. 

De meeste zorgverzekeraars verwachten dat de gemaakte contractafspraken voldoende toereikend zijn om alle dure geneesmiddelen aan hun verzekerden te kunnen geven. Echter denkn ziekenhuis dat er op korte termijn financiële knelpunten ontstaan. Zij vermoeden, in tegenstelling tot de verzekeraars, onvoldoende zicht te hebben op de komst van nieuwe geneesmiddelen en het aantal patiënten die hiervan gebruik moeten maken. Om dit probleem op te lossen wil minister Schippers een 'nationale geneesmiddelenhorizonscan' opzetten waarin toekomstige ontwikkelingen in kaart worden gebracht.

Uit de monitor van de NZa blijkt dat partijen steeds meer combinatieafspraken maken met nacalculatie voor nieuwe en dure patentvrije geneesmiddelen. Oudere, goedkopere patentvrije geneesmiddelen vallen net onder het integrale omzetplaffond. Zorgverzekeraars lopen hierdoor een groter risico, daarom maken ziekenhuizen als tegenprestatie vaker afspraken door hun marge in te leveren op geneesmiddelen waar therapeutische alternatieven voor zijn. Zorgverzekeraars stellen daarbij vaak extra voorwaarden voor nacalculatie, bijvoorbeeld het stimuleren van gepast gebruik, monitoring en inzicht in de inkoopprijzen. 

©Nationale Zorggids