Logo_united_consumers

De derde dinsdag van september is weer geweest. Prinsjesdag, de dag van de hoedjes, parades, de troonrede en de miljoenennota. De regering heeft op deze dag de begroting voor 2017 bekend gemaakt. Een onderdeel hiervan is de inhoud van de basisverzekering voor aankomend jaar. De belangrijkste wijzigingen voor de zorgverzekering 2017 bespreken we hier.

Eigen risico blijft gelijk

Hoera! Het verplicht eigen risico blijft in 2017 voor het eerst gelijk sinds de invoering hiervan in 2008. Dat betekent dat we ook in 2017 een verplicht eigen risico hebben van 385 euro.  In 2008 was dit bedrag nog 150 euro. Naast het verplicht eigen risico kan gekozen worden voor een vrijwillig eigen risico tot 500 euro. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe meer korting er wordt  gegeven op de premie van de basisverzekering.

Zorgtoeslag stijgt

De zorgtoeslag  voor een eenpersoonshuishouden gaat omhoog naar 1.018 euro. Voor een meerpersoonshuishouden stijgt de maximale zorgtoeslag naar 1.947 euro. Dat betekent een stijging van ongeveer 2 euro per maand.

Basisverzekering uitgebreid

  • De basisverzekering wordt in 2017 met een aantal behandelingen uitgebreid.
  • Voor vrouwen en transvrouwen waarbij minimale of geen borstgroei plaatsvindt wordt het plaatsen van borstprothesen vergoed.
  • Bovenooglidcorrectie is een optie bij ernstige gezichtsveldbeperking door verslapping of verlamming.
  • Een besnijdenis in het ziekenhuis bij medische noodzaak.
  • Mensen met etalagebenen (vernauwde bloedvaten in de benen) krijgen de eerste 37 fysiotherapiebehandelingen volledig vergoed.
  • Jongeren tot 23 jaar waarbij snij- of hoektanden niet zijn aangelegd, of ontbreken door ongeval, krijgen implantaten vergoed.
  • Als thuis wonen vanwege medische redenen tijdelijk niet meer gaat is eerstelijns verblijf mogelijk.

Zorgkosten buiten Europa

Ondanks speculaties dat zorgkosten buiten Europa niet meer vergoed zouden worden, blijft de werelddekking toch in zijn huidige vorm bestaan in de zorgverzekering van 2017. Een afschaffing hiervan zou een besparing betekenen van 60 miljoen euro. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft echter besloten om ook in 2017 zorgkosten buiten Europa nog steeds te vergoeden.

Deze informatie is mede mogelijk gemaakt door UnitedConsumers/VGZ
https://www.unitedconsumers.com/zorgverzekering/belangrijkste-wijzigingen/zorgverzekering-2017.jsp

(Deze informatie is beschikbaar gesteld door UnitedConsumers)