Normal_brandwonden_stichting_paul_van_zuilen_operatie

De beschikbaarheidsbijdrage bij gespecialiseerde brandwondenzorg wordt voortaan niet meer vooraf bepaald, maar achteraf. Dit omdat het volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) lastig in te schatten is wat de benodigde brandwondenzorg kost. De hoogte van de bijdrage is vanaf nu afhankelijk de gemaakte kosten. Deze wijziging vindt plaats omdat de NZa vaststelde dat er een te grote discrepantie is tussen de vooraf vastgestelde beschikbaarheidsbijdrage en de daadwerkelijke kosten achteraf. Dat meldt de NZa.

De NZa constateerde dat het vooraf vaststellen van de beschikbaarheidsbijdrage jaarlijks leidt tot grote verschillen. Niet alleen ontvangt een brandwondencentrum op deze manier het ene jaar te veel en het andere jaar te weinig, ook tussen de brandwondencentra bestaan er verschillen. De nieuwe bekostigingswijze gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari 2016.

De beschikbaarheidsbijdrage is een subsidie voor zorgaanbieders die zij ontvangen voor zorg die niet of niet geheel gedeclareerd kan worden bij zorgverzekeraars of verzekerden. Zorgaanbieders hebben recht op deze bijdrage als de vorm van zorg die zij leveren niet op een andere manier wordt bekostigd.

Door: Redactie Nationale Zorggids