Alleen DSW wil nieuwe overnames commerciële huisartsketens weren

De overname door Co-Med van huisartsenpraktijken in Waalwijk mag gewoon doorgaan. Zorgverzekeraars grijpen niet in en ook de NZa houdt zich afzijdig. Alleen DSW wil voorkomen dat commerciële ketens in de toekomst zomaar huisartsenpraktijken overnemen en gaat daarom harde eisen stellen. Dit doet het naar aanleiding van een overname door Centric Health in Pijnacker die misging. De voormalige praktijkhouder kocht na een dramatische overname de praktijk weer terug, meldt het Eindhovens Dagblad. 

DSW gaat scherpere eisen stellen aan commerciële ketens die voor een overname en contract aankloppen. Voor elke plusminus drieduizend patiënten moet er minimaal drie dagen per week tussen 08.00 uur en 18.00 uur een vaste huisarts aanwezig zijn. DSW vraagt ook het inschrijfgeld dat het aan Centric Health betaalde terug. En omdat Co-Med zijn praktijk in Reusel eind april zonder aankondig sloot, gaat de verzekeraar ook daar inschrijfgeld terugvragen.

Overnames niet tegen te houden

De sluiting in Reusel kan ook op kritiek van CZ, VGZ en Menzis rekenen, maar het enige wat zij doen is Co-Med hierop aanspreken. Overnames willen en kunnen ze ook niet tegenhouden. CZ: “Dat ligt buiten onze macht. Het hoeft ook geen probleem te zijn, zolang de kwaliteit op orde is.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky