Elkerliek Ziekenhuis en verzekeraar VGZ zijn er nog niet uit / Foto: Elkerliek Ziekenhuis

De onderhandelingen tussen het Helmondse Elkerliek Ziekenhuis en zorgverzekeraar VGZ zijn nog niet voorbij. Momenteel zijn de partijen aan het onderhandelen over de vergoedingen van medische zorg in 2024. Volgens het bestuur van het ziekenhuis blijven zij steken bij de inzet op zorgvernieuwing, meldt Brabants Dagblad.

Inzetten op vernieuwing van de zorg is voor het ziekenhuis een belangrijk aspect van zorgverlening. Daarnaast is het volgens het ziekenhuis in lijn met landelijke zorgafspraken. “Als voorloper op het gebied van zorgvernieuwing en passende zorg is het soms lastig met verzekeraars goede overeenkomsten te sluiten”, meldt Elkerliek op haar website.

Onderhandelingen

Met andere zorgverzekeraars kwam het ziekenhuis er gemakkelijk uit. Ze zijn in het bijzonder blij met de meerjaren-overeenkomst met verzekeraar CZ. “Dit geeft het Elkerliek vertrouwen dat uiteindelijk ook met VGZ een akkoord wordt bereikt.”

Omdat de onderhandelingen op dit moment nog lopen, wil het ziekenhuis hier niet veel prijs over geven. Wel schrijft VGZ in een bericht op de eigen website dat de inkoop van zorg voor 2024 ‘uitdagend’ is. “Zorgaanbieders kampen met hogere kosten voor onder andere lonen en energiekosten. De vergrijzing speelt ook een rol. Volgens het ziekenhuis proberen zij zowel rekening te houden met deze ontwikkelingen, terwijl tegelijkertijd belangrijk is om de premie betaalbaar te houden.”

Gestarte behandelingen

Mensen die al een behandeling in het Helmondse ziekenhuis zijn gestart hoeven zich geen zorgen te maken. Spoedopnames en bevallingen worden volledig vergoed. Geplande zorg is wel een ander verhaal.

Om die reden plaatste Elkerliek in december een bericht op de site waarin het advies wordt gegeven om de zorgverzekering en polisvoorwaarden voor dit jaar nog eens goed te bekijken.

Door: Nationale Zorggids