Helder hoopt te kunnen voorkomen dat beperkte vergoeding taperingstrips stopt

Juist door Zorginstituut Nederland géén uitspraak te laten doen over taperingstrips voor de afbouw van antidepressiva, hoopt demissionair minister Conny Helder van Volksgezondheid te voorkomen dat de beperkte vergoeding helemaal stopt. Taperingstrips worden nu onder voorwaarden vergoed. Vereniging Afbouwmedicatie denkt juist dat een uitspraak eindelijk voor duidelijkheid zorgt. Dit melden Medisch Contact en UMC Utrecht.

Minister Helder denkt dat er een reëel risico is dat Zorginstituut Nederland vindt dat taperingstrips niet voldoen aan de stand van wetenschap en praktijk. Dit zou ertoe kunnen leiden dat deze helemaal niet meer vergoed worden. Volgens de minister is er een groep patiënten die baat heeft bij afbouwmedicatie en vreest dat een uitspraak van het Zorginstituut hen deze zorg ontneemt.

Laten toetsen door onafhankelijke rechter

Vereniging Afbouwmedicatie vindt het juist wenselijk om een advies van het Zorginstituut te krijgen, ook als deze negatief is. Een standpunt zou hoe dan ook voor duidelijkheid zorgen en bij een negatieve uitkomst zou dat nog door een onafhankelijk rechter getoetst kunnen worden. In het standpunt is het ook wenselijk dat een uitspraak wordt gedaan over magistrale bereidingen die nodig zijn voor afbouwschema’s van huisartsen en psychiaters aan individuele patiënten. 

Succesvol met antidepressiva stoppen

Antidepressiva afbouwen kan via taperingstrips. In die strips zitten de dagelijkse doseringen voor de patiënt. Te snel afbouwen kan namelijk leiden tot ontwenningsverschijnselen. Bij op maat gemaakte afbouw kan dat ook, maar is het risico hierop wel kleiner. Er zijn inmiddels ook studies die aantonen dat taperingstrips effectief zijn, ook bij mensen die al eerder probeerden af te bouwen.  “Ons onderzoek suggereert dat afbouwen met behulp van taperingstrips een meerderheid van de hulpvragers kan helpen om met succes met een antidepressivum te kunnen stoppen. Ook na jarenlang gebruik en na één of meerdere eerdere mislukte stoppogingen”, aldus hoogleraar psychiatrie Jim van Os over onderzoek in zijn UMC Utrecht.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky