Normal_9808

DEN HAAG (Novum) - Het is niet terecht dat het demissionaire kabinet is genomineerd voor de 'Marlboro Man Award'.

Dat zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje. "Als je nomineert, doe het dan wel op basis van de juiste gegevens."

De nominatie is afkomstig van de internationale antirookclub Network for the Accountability of Tobacco Transnationals. De prijs wordt uitgedeeld aan landen die de belangen van de tabaksindustrie bevorderen en 'winst prioriteit geeft boven mensen'.

SP-Kamerlid Henk van Gerven noemde het 'uiterst pijnlijk' dat Nederland is genomineerd. Enkele jaren geleden behoorde het land nog tot de top van de tabakspreventie, zei hij.

Het ministerie van Volksgezondheid lijkt de tabaksindustrie te behandelen als elke andere industrie. De SP'er hekelde de talrijke contacten met de tabakslobby.

Hij eiste dat de minister alles op alles zet om te voorkomen dat zij deze dodelijke prijs zou krijgen. Bijvoorbeeld door maatregelen om te stoppen met roken weer te vergoeden.

Schippers zei het totaal niet eens te zijn met de nominatie, die ze eenzijdig, onjuist en onvolledig noemde. De bewindsvrouw wees erop dat ze de tabaksindustrie nog nooit zelf heeft ontvangen, dit in tegenstelling tot antirookallianties en longartsen.

Ook trekt het kabinet juist extra geld uit om op scholen voorlichting te geven over de gevaren van roken. En dat maatregelen om te stoppen met roken niet langer worden vergoed, daarmee heeft de Kamer zelf ingestemd, hield zij Van Gerven voor.

Dat is ook logisch, want stoppen met roken is lucratief. Het geld dat mensen kwijtwaren aan tabak dekt de kosten voor maatregelen om te stoppen met roken, aldus de bewindsvrouw.