Normal_pexels-karolina-grabowska-4386339

Wanneer je een verzekering afsluit, betaal je hier premie voor. Dit geldt niet alleen voor particuliere verzekeringen, maar ook voor zakelijke. Omdat sommige zakelijke verzekeringen behoorlijk duur zijn, twijfel je misschien of je ze af moet sluiten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is hier een goed voorbeeld van. Dit is één van de duurste verzekeringen voor zelfstandig ondernemers. Wil je weten hoeveel premie je betaalt voor een AOV? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen we je namelijk wat de kosten van het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn.

Factoren die van invloed zijn op de kosten van een AOV
Wie denkt dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering altijd even duur is, heeft het mis. De premie van een AOV hangt namelijk af van een aantal factoren. Om je wat meer inzicht in de kosten van deze verzekering te geven, zetten we de belangrijkste factoren hieronder op een rijtje.

- Beroep
Het beroep dat je beoefent is een eerste factor die meespeelt in de kosten. Bij het ene beroep loop je immers meer risico om arbeidsongeschikt te raken dan bij het andere beroep. Dit is iets waar een verzekeraar rekening mee houdt als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering af wilt sluiten.

- Leeftijd
Om de hoogte van de premie van een AOV te bepalen, kijkt een verzekeraar ook naar jouw leeftijd. Naarmate je ouder wordt, is de kans groter dat je arbeidsongeschikt raakt. Vandaar dat de premie voor oudere mensen hoger ligt dan de premie voor jongere mensen.

- Verzekerde bedrag
Bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering bepaal je zelf welk bedrag je verzekert. Deze keuze heeft ook invloed op de premie. Je betaalt namelijk meer premie als je ervoor kiest om een hoger bedrag te verzekeren.

- Eindleeftijd
Naast het verzekerde bedrag moet je bij het afsluiten van een AOV ook een eindleeftijd kiezen. Dit is de leeftijd tot wanneer jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering loopt. Meestal is dit gelijk aan de datum tot wanneer je werkt of wanneer je met pensioen gaat. Vaak geldt dat je een lagere premie betaalt als je voor een lagere eindleeftijd kiest.

- Eigenrisicotermijn
Een laatste factor die van invloed is op de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, is de eigenrisicotermijn. Hiermee wordt de periode bedoeld waarin je wel arbeidsongeschikt bent, maar nog geen recht hebt op een uitkering. Bij veel verzekeraars kun je kiezen voor een eigenrisicotermijn van 14, 30, 60, 90, 180, 365 of 730 dagen. Ook hier geldt weer dat de premie lager uitvalt als je voor een langere eigenrisicotermijn kiest.

Laat de prijs niet doorslaggevend zijn
Heb je berekend hoeveel een AOV je kost en ben je geschrokken van de prijs? Dan besluit je mogelijk om deze verzekering niet af te sluiten. Zonde, want dit kan je juist heel veel geld kosten. Er is immers geen vangnet als je arbeidsongeschikt raakt. Als zelfstandig ondernemer krijg je namelijk alleen een uitkering als je een AOV hebt afgesloten. Laat de prijs daarom nooit de doorslag geven, want het is veel belangrijker dat je goed verzekerd bent als zelfstandig ondernemer. Het is daarom altijd aan te raden om arbeidsongeschiktheidsverzekeringen te vergelijken met elkaar.